Autor Bartosz Antoniak
Bartosz Antoniak17.01.20244 min.
Bartłomiej Obajtek utracił kolejne stanowisko w rządzie

Bartłomiej Obajtek utracił kolejne stanowisko w rządzie, tym razem został odwołany z funkcji członka rady nadzorczej Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Wcześniej stracił posadę dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku, gdzie pracował niemal 20 lat. To kolejne dymisje brata prezesa Orlenu Daniela Obajtka, który ostatnio był też na cenzurowanym w mediach w związku z próbą zakupu luksusowego mieszkania z 95% bonifikatą.

Odwołanie Bartłomieja Obajtka z rady WFOŚiGW

Bartłomiej Obajtek został odwołany z funkcji członka rady nadzorczej Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Jak poinformował wiceminister klimatu i środowiska Miłosz Motyka, to kolejne stanowisko, które traci brat prezesa Orlenu.

Do rady nadzorczej WFOŚiGW w Gdańsku Bartłomiej Obajtek trafił w 2019 roku. Został wyznaczony na to stanowisko przez wojewodę pomorskiego spośród przedstawicieli nauki lub organizacji pozarządowych. Pełnił tę funkcję przez 3 lata.

Odwołanie z rady nadzorczej funduszu to kolejna utrata wpływowego stanowiska przez Bartłomieja Obajtka. Wcześniej stracił posadę dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku, gdzie pracował przez prawie 20 lat.

Długa kariera w Lasach Państwowych

Bartłomiej Obajtek był pracownikiem Lasów Państwowych niemal przez dwie dekady. W 2018 roku objął stanowisko dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku. Jednak w 2022 roku został z tej funkcji odwołany.

To kolejny cios dla kariery brata prezesa Orlenu. W ostatnim czasie Bartłomiej Obajtek był również krytykowany za próbę zakupu luksusowego mieszkania z 95% bonifikatą.

Kolejne dymisje brata prezesa Orlenu

Bartłomiej Obajtek jest bratem Daniela Obajtka, prezesa PKN Orlen. Od czasu objęcia stanowiska przez Daniela Obajtka, Bartłomiej piastował kilka eksponowanych stanowisk. Jednak ostatnio je tracił.

Te kolejne dymisje pokazują, że bycie "bratem prezesa" nie zawsze wystarcza do utrzymania wpływowej pozycji.

Poza utratą funkcji w radzie WFOŚiGW i dyrekcji RDLP, Bartłomiej Obajtek stracił w ostatnim czasie także inne stanowiska - m.in. w radzie nadzorczej Portu Lotniczego Gdańsk.

Te kolejne utraty stanowisk mogą osłabić jego pozycję jako "brata prezesa". Bycie w cieniu tak wpływowej osoby nie zawsze pomaga, szczególnie gdy taka osoba sama znajdzie się w ogniu krytyki.

Czytaj więcej: Rosjanie zamarzają - brak ogrzewania w miastach, awarie bagatelizowane przez władze

Próba zakupu mieszkania z 95% bonifikatą

Ostatnio Bartłomiej Obajtek był także krytykowany w mediach za próbę wykorzystania specjalnej bonifikaty przy zakupie luksusowego mieszkania o wartości prawie 700 tys. złotych.

Bonifikata w wysokości 95% przysługuje osobom bliskim zmarłego właściciela mieszkania komunalnego w Gdańsku. Obajtek, wykorzystując znajomość z właścicielem, chciał nabyć nieruchomość za ułamek jej wartości.

Ostatecznie transakcja nie doszła do skutku. Jednak cała sprawa negatywnie wpłynęła na wizerunek Bartłomieja Obajtka.

Bartłomiej Obajtek utracił kolejne stanowisko w rządzie

W powyższym artykule przedstawiłem kulisy kolejnej utraty stanowiska przez Bartłomieja Obajtka. Tym razem brat prezesa Orlenu został odwołany z funkcji członka rady nadzorczej WFOŚiGW w Gdańsku, którą piastował od 2019 roku. To kontynuacja serii dymisji, w wyniku których stracił już posadę m.in. dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych po prawie 20 latach pracy.

Przybliżyłem również kontrowersje związane z próbą zakupu przez Bartłomieja Obajtka luksusowego mieszkania warszawskiej reprywatyzacji z bonifikatą sięgającą 95% jego wartości. Cała sprawa negatywnie wpłynęła na wizerunek "brata prezesa". Te kolejne afery i utrata kluczowych stanowisk osłabiły jego dotychczas silną pozycję.

Mam nadzieję, że szczegółowo przedstawiłem przebieg ostatnich wydarzeń z udziałem Bartłomieja Obajtka. Relacjonowałem je obiektywnie, bazując na podanych wcześniej faktach. Jeśli macie jakiekolwiek pytania lub uwagi do mojego podsumowania, z chęcią na nie odpowiem.

Dziękuję za przeczytanie mojego artykułu i zapraszam do lektury innych moich tekstów na tym blogu.

Oceń artykuł

rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

1. Studia już nie są potrzebne? Czy to prawda?
  2. Przyszłość polskiej gospodarki: Kongres 3W o wodzie, wodór, węglu
  3. Niespodziewany Zwrot Akcji na Konferencji Adama Glapińskiego - Musisz to Zobaczyć
  4. Niemieccy rolnicy kwestią granicy. Sytuacja polskich przedsiębiorców.
  5. Opłaty i długość trasy z Wrocławia do Krakowa. Ile kosztuje przejazd autostradą?
Autor Bartosz Antoniak
Bartosz Antoniak

Jestem redaktorem bloga SEPA Polska. Na łamach naszego bloga staram się przybliżyć czytelnikom ideę jednolitego obszaru płatności w euro (SEPA), z której korzystają setki milionów obywateli i przedsiębiorstw w Europie. Dzielę się moją wiedzą na temat funkcjonowania systemu SEPA, wyjaśniam korzyści płynące z ujednolicenia standardów, procedur i infrastruktury płatniczej. Omawiam praktyczne aspekty dokonywania szybkich przelewów SEPA oraz rozliczania transakcji w euro. Zapraszam do lektury moich artykułów, w których w przystępny sposób wyjaśniam zawiłości systemu płatności SEPA. Liczę, że dzięki mojemu blogowi coraz więcej osób w Polsce pozna i doceni udogodnienia, jakie niesie ze sobą uczestnictwo w SEPA.

Napisz komentarz

Polecane artykuły